E-Ticaret'e Başlarken Çözüm Ortağı Nasıl Seçilir?

E-Ticaret'e Başlarken Çözüm Ortağı Nasıl Seçilir?

E-Ticaret sektöründeki artan büyüme E-ticaret’e başlayıp pastadan pay almak isteyen işletmelerin sayısını gün geçtikçe artmasına sebep oluyor. Bu da her geçen gün E-ticaret’e başlamak isteyen, nispeten E-Ticaret sektöründe daha az tecrübeli Firmalar için sıkıntılı bir sürecin başlaması anlamına geliyor. Firmalar E-Ticaret nedir, nasıl başlanır, kimle yola çıkılır gibi sorulara cevap arıyor. 

 

E-Ticaret yapmak isteyen Firmalar, doğal olarak yeni girdikleri bu alanda teknik bilgiye sahip olmadıkları yazılım alanını ticaretlerinin merkezi haline getirirken, genelde 3 farklı davranış tarzı etrafında toplanıyor.

 

Bunlardan birincisi  E-Ticaret’e başlamak isteyen tüm Firmaların bütçe kaygısı ile işin niteliğine bakmaksızın, kendi çevrelerinden tanıdıkları bir öğrenci veya freelancer ile anlaşarak yola çıkması oluyor. Tabi Firmalar bu tercihi, ekonomik bir motivasyonla gerçekleştirilirken, muhatap olduğu geliştiricinin yetenekleri, iyi niyeti ve sürekliliği ile ilgili riskleri de beraberinde getiriyor. Burada gözden kaçan konu; E-Ticaret Sitesi geliştirmek sadece tasarlayıp sonra da yayına alındıktan sonra sürecin biteceği yanılgısı oluyor.  Halbuki E-Ticaret, yaşayan bir süreç olduğu için, site yayına alındıktan sonra, ortaya çıkacak ihtiyaçlara karşın verilecek desteğin çözüm odaklı olmasının ve sürekliliğinin çok önemli olduğu bilinmesi gerekiyor.

 

İkinci grup ise; Firmalar, konuya daha profesyonel yaklaşma motivasyonu ile, hiç teknik bilgiye sahip olmadıkları E-Ticaret sektöründe,  “en pahalısı ya da en ünlüsü en iyi hizmettir” önyargısıyla, bilinen markalara yönelmesi oluyor. Ancak yeni başladıkları E-Ticaret sektöründe, desteğe en çok ihtiyaç duydukları dönemde, aradıkları ilgiyi ve desteği, onbinlerce müşterisi olan bu firmalardan umdukları düzeyde alamamaları Firmaları olumsuz etkiliyor. Sektörün önde gelen E-Ticaret Firmalarının verdiği hizmet, binlerce müşteriye ulaştığı için doğal olarak,  köşeleri çizilmiş ve  standart hale  getirilmiş esnemeyen E-Ticaret paketi hizmetine dönüşmek zorunda kalıyor. Bu da  müşterilere ayıracakları zamanın az olmasına ve verdikleri en küçük desteğin bile ücretlendirilmesini de beraberinde getiriyor. Bu durum özet olarak özellikle E-Ticaret’e yeni başlayan müşterileri için bir handikap yaratıyor.

 

Üçüncü yaklaşım tarzı ise; E-Ticaret’e yeni başlayan Firmaların yeni adım atılan  E-Ticaret sektörünün, çabuk değişen dinamik yapısına uyum sağlamak için butik yazılım firmaları ile işbirliği kurması oluyor. Firmalar genelde, dirsek teması ile çalışabilecekleri, ulaşmakta zorluk yaşamayacakları, dinamik süreçlere ve sorunlara karşın çözüm odaklı yaklaşıma sahip ekiplerle işbirliği yapıyor. Böylece karşılaşılabilecek zorlukları minimize etme fırsatı yakalanmış oluyor.   

Çözüm ortaklığı kurulan bu tarz butik yazılım firmalarının avantajı, E-Ticaret’e başlayan Firmanın iç süreçlerine veya iş yapış yöntemlerine uygulayabildiği özel çözümlerlerle ortaya çıkması oluyor. 

 

Sonuç olarak E-Ticaret’e başlayan Firmaların, başlangıç sürecinde çözüm ortaklarına karar verirken; uzun E-Ticaret yolculuğunda Firma olarak bulundukları durum, ulaşmak istedikleri kısa, orta ve uzun vadeli hedefler ve bu yolculukta olası ihtiyaç duyulacak hizmet ve desteklerin neler olduğu konularının iyi analiz etmesi gerekiyor. Tabi analizden ortaya çıkacak sonuca göre de E-Ticaret yolculuğuna kiminle çıkılacağı konusunun çok iyi düşünülmesi gerekiyor.

E-Ticaret' başlarken dikkat edilmesi gereken diğer konuları kısaca özetlediğimiz diğer bloğumuz E-Ticaret'e Nasıl Başlarım yazısından faydalanabilirsiniz.

Ayrıca Bulut Mağazam E-Ticaret maliyetleri ve özellikleri ile ilgili bilgi almak için E-Ticaret Paketleri ve Özellikler linklerinden faydalanabilir veya bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

Biz Kimiz?

Süresi 10 yılı aşmış bir yolculuğun sonunda, yazılım sektöründe edindiğimiz güven ve birikimin bir yansıma… Devamını Oku

Son Yazılar

Sık Okunanlar